Lähestyvä talvi tuo mukanaan myös jokavuotisen influenssakauden. Influenssa on viruksen aiheuttama äkillinen ylähengitysteiden tulehdus, jonka virustyyppi vaihtuu vuosittain. Lisääntyvät sairauspoissaolot ovat työpaikoilla usein merkki jylläävästä influenssakaudesta. Sairauspoissaolojen määrään pystytään kuitenkin vaikuttamaan tarjoamalla työntekijöille mahdollisuus rokottautumiseen influenssaa vastaan.
Influenssa tarttuu pisaratartuntana, jolloin erityisesti suljetuissa tiloissa taudin on helppo levitä pintojen, kuten ovien kahvojen, kautta. Tyypillisimmät oireet ovat kova kuume, lihasten kipeytyminen, pääkipu ja yleinen huonovointisuus. Lisäksi tautiin saattaa liittyä kuivaa yskää, kurkkukipua, nuhaa ja nenän tukkoisuuttakin. ”Ikävintähän influenssan kohdalla on se, että taudin tartuttaminen alkaa jo ennen oireiden alkamista. Tästä syystä influenssa leviääkin herkästi esimerkiksi työpaikoilla, päiväkodeissa ja kouluilla”, kertoo Härmämedin työterveyshoitaja Sari Kujanpää.
Rokotusmahdollisuuden tarjoaminen fiksu valinta työnantajalta
Influenssaa vastaan pystyy rokottautumaan ja rokotteen saaminen onnistuu nykypäivänä useita reittejä pitkin. Iän ja perussairauksien perusteella on mahdollista saada rokotus julkisella puolella. Myös muut voivat reseptiä pyytämällä saada rokotteen, eikä hinta ole suuri verrattuna terveenä pysymisen mukavuuteen. Nykyään moni työnantaja mahdollistaa helpon rokottautumisen niin, että työnantaja maksaa siihen liittyvät kulut.
Työnantajan näkökulmasta onkin kannattavaa tarjota rokotusmahdollisuutta työntekijöilleen. ”Influenssasta johtuva poissaolo on tyypillisesti viidestä seitsemään päivää, mikä on luonnollisesti suuri kustannus työnantajalle. Huomattavasti suurempi kustannus kuin rokotusmahdollisuuden tarjoaminen”, toteaa Kujanpää. Jälkitauditkin ovat influenssan kohdalla mahdollisia. Näitä ovat esimerkiksi keuhkoputkentulehdus, keuhkokuume, aivoverenkiertohäiriöt, mahdolliset sydäninfarktit ja vaikutukset raskaana olevan terveydentilaan. ”Nämä ovat isoja asioita, jotka vaikuttavat ensisijaisesti tietenkin sairastuneen elämään, mutta myös välillisesti työnantajaan, kun sairauslomat voivat venähtää hyvinkin pitkiksi.”
Rokottautumisen lisäksi kannattaa työpaikoillakin ottaa huomioon tehostetusti käsihygienia, oikea aivastustekniikka ja sairaana töistä poisjäänti, jottei tauti pääse leviämään. ”Korona-aika on tuonut mukanaan sen, että ihmiset kiinnittävät onneksi näihin asioihin enemmän huomiota”, Kujanpää kertoo. Hyvä on myös muistaa, että rokote itsessään ei sisällä eläviä viruksia, joten ne eivät voi aiheuttaa influenssaa. Ja vaikka rokotteesta huolimatta tauti iskeytyisi päälle, on oireet todennäköisesti huomattavasti lievempiä.
Rokotus onnistuu niin työpaikalla kuin Härmämedin vastaanotolla
Härmämedin kautta on mahdollista saada influenssarokotuksia usealla eri tavalla. Rokottaminen voidaan toteuttaa työpaikalla niin, että Härmämedin hoitaja saapuu sinne rokottamaan halukkaat henkilöt. Tämä on luonnollisesti tehokkain ja työaikaa säästävin vaihtoehto.
Jos rokotettavien määrä on pienempi, onnistuu rokotus myös Härmämedin tiloissa varaamalla rokotusajan. Yritys voi myös varata muutaman tunnin välin, jolloin työntekijät voivat käydä vuorotellen rokotettavana Härmämedin tiloissa. Tällöin ei erillisiä, yksittäisiä aikoja tarvitse varata.
THL:n suositus on, että lasten ja työikäisten rokottaminen kannattaisi aloittaa lokakuussa. Me Härmämedillä olemme valmistautuneet aloittamaan rokotukset heti, kun rokotteet saapuvat. Jos sinulla on jotain kysyttävää influenssarokotuksiin liittyen, voit olla niistä yhteydessä omaan työtervesyhoitajaasi.