Case: MSK Group

Fysioterapeutti oppii tuotantolinjalla

Härmämedin työterveyshoitaja ja fysioterapeutti työskentelivät kaksi päivää MSK Groupin ohjaamotehtaan tuotannossa löytääkseen ergonomiset pulmakohdat.

MSK Cabinsin kokoonpanolinjalla Ylihärmässä kurotellaan, kumarrellaan ja nostellaan ihmeen vähän. Työssä auttavat keventimet, työtasot ja nostimet, joiden ansiosta työasento on mahdollisimman ergonominen. Lisäksi kierto työtehtävästä toiseen on suunniteltu niin, että työskentelyasento peräkkäisillä, päivittäin tai viikoittain vaihtuvilla työasemilla on erilainen.

Härmämedi toi tuotantolinjan kehittämiseen ergonomisen näkökulman.

– Linjan varrella on tällä hetkellä käytössä 12 työasemaa. Työterveyshoitaja ja fysioterapeutti seurasivat työskentelyä, haastattelivat väkeä ja kiersivät tuotannon eri työtehtävissä kaksi päivää saadakseen tuntuman tarvittaviin muutoksiin, kertoo MSK Groupin hallintojohtaja Nanna Hietala.

MSK Group -konserni siirsi henkilöstönsä työterveyspalvelut Härmämedille viisi vuotta sitten. Hietalan mukaan se oli jättiloikka kohti ennaltaehkäisevää työtä.

– Halusimme, että työterveys on muutakin kuin akuuttia terveydenhoitoa. Härmämedi on aidosti kiinnostunut siitä, mitä meille kuuluu. Tutut lääkärit ja hoitajat ovat niin yrityksen kuin työntekijöiden iholla, hän jatkaa.

Korvaavaa työtä
ja kuntoremontteja

Yhteistyö on syventynyt pala palalta. Härmämedi on analysoinut työn kuormitusta konsernin eri työpisteissä yksikkö kerrallaan.

Korvaavan työn analyysissä on tarkasteltu vaihtoehtoisia työtehtäviä heille, joita oma työ syystä tai toisesta kuormittaa liikaa. Kuntoremontteja on järjestetty yhdessä Härmämedin ja Härmän Kuntokeskuksen kanssa. Lisäksi yhteistyössä on ollut tiiviisti mukana Työeläkevakuutusyhtiö Elo.

– Muutaman kerran vuodessa järjestämme seurantapalavereja, joissa ovat mukana kaikki toimijat. Tekeillä on myös laajempi analyysi ennaltaehkäisevän työn vaikuttavuudesta. Mielenkiintoista on nähdä, miten paljon tehdyillä toimenpiteillä on vaikutusta henkilöstön työkykyyn ja -hyvinvointiin sekä sitä kautta tuottavuuteen, Hietala tuumii.