Case: Skaala

Keskustelu avaa pulmakohdat

Oma tuttu työterveyslääkäri havaitsee yrityksen tarpeet. Skaala on päässyt pitkälle ennaltaehkäisevässä työssä.

Skaalan ikkunatehtaalla Ylihärmässä työterveysasiat ovat erityistarkkailun alla kerran kuussa. Silloin kokoontuvat saman pöydän ääreen Härmämedin työterveyslääkäri ja -hoitaja sekä Skaalan työsuojelu- ja henkilöstöpäälliköt.

– Tiiviin, säännöllisen ja yrityskohtaisen yhteistyön ansiosta olemme päässeet pitkälle ennaltaehkäisevässä työssä. Se todella pitää ihmiset paremmin työkykyisinä, sanoo Riikka Istolahti.

Kuukausittaisissa tapaamisissa nelikko käy läpi akuutteja kuormittavia asioita, poissaolotilastoja ja pidemmän aikavälin suunnitelmia. Toisinaan lääkäri, hoitaja tai fysioterapeutti jalkautuu tehtaalle tai toimistoon katsomaan, mistä tietyt ongelmat voivat johtua.

– Jos joku oirehtii, pieni muutos työtavoissa voi ratkaista koko pulman. Aina työtehtävää ei voi muuttaa vähemmän kuormittavaksi, jolloin on mietittävä tauotusta, työkiertoa tai työajan lyhentämistä. Härmämedin asiantuntijat haluavat aidosti hakea ratkaisuja yhdessä yrityksen kanssa, Istolahti kiittää.

Toisto kuormittaa

Maalaamossa ikkunanpuitteet riippuvat katosta työskentelykorkeudella. Kokoonpanossa hyödynnetään erilaisia nostovälineitä. Lasinleikkaajat työskentelevät ergonomisesti selkää säästävällä tasolla. Toimistoon on hankittu säädettäviä sähköpöytiä ja satulatuoleja.

– Monia niksejä on käytössä, mutta fyysisesti kuormittavinta meillä on toisto. Hartiat, niska ja kädet kuormittuvat niin toimistossa kuin tehtaalla, eri syistä vain, Istolahti sanoo.

Skaalan laajaan sopimukseen Härmämedin kanssa kuuluvat myös erikoislääkäreiden ja työpsykologin palvelut.

– On tärkeää, että puhumisen väylä on helposti saatavilla. Ulkopuoliselle voi olla joskus helpompi avautua kuin omalle esimiehelle, Istolahti jatkaa.