Uniapnea voidaan tutkia nopeastikin Härmämedin tarjoamalla unipolygrafialla

Uniapnea on sairaus, jossa hengitykseen tulee lyhyitä katkoksia useita kertoja unen aikana. Tämä tarkoittaa sitä, että unenlaatu heikkenee, eikä herätessä olo tunnukaan virkeämmältä tai energisemmältä. Hoitamaton uniapnea altistaa myös useille terveysongelmille, kuten korkealle verenpaineelle, rytmihäiriöille, sydän- ja aivoinfarktille, tyypin 2 diabetekselle tai pitkäaikaiselle masennukselle. ”Vaikka uniapneaa ei voidakaan parantaa, säännöllisen ja jokaöisen hoidon avulla voidaan kohottaa sairastavan energiatasoa sekä parantaa terveyttä ja yleistä elämänlaatua”, tarkentaa Härmämedin unihoitaja Anni Luoma.

Omaa jaksamista on hyvä pysähtyä välillä punnitsemaan tarkemmin: miten oikeasti saan nukuttua, jaksanko toteuttaa päivän askareet ja miten arvioisin omaa yleisvointiani? Koetko väsymystä tai onko sinulla keskittymisvaikeuksia? ”Omalle työterveyshoitajalle kannattaa aina nostaa näitä asioita esiin, jolloin voidaan selvittää uniapnean mahdollisuus”, Luoma kehottaa. Uniapnea ei ole millään tavalla sidottuna ikään, vaan sitä esiintyy myös nuoremmillakin, jopa lapsilla. Siksi iästä riippumatta kannattaa asiaa tutkia, jos väsymys ja muut oireet ovat pitkittyneet. ”Muun muassa perimä on myös yksi merkittävä tekijä, joten kannattaa hakeutua tutkimuksiin, jos tietää uniapneaa esiintyvän omassa suvussa.”

Unipolygrafia on kivuton ja helppo toteuttaa

Uniapnean toteamiseen käytetään hyödyksi unipolygrafiaa. Sen avulla pystytään selvittämään mahdollisia unenaikaisia hengityskatkoksia ja ylähengitysteiden ahtautta. ”Tutkimus tehdään yön aikana, jolloin tutkimuslaite mittaa antureilla hengitystä, hengitysliikkeitä, nukkumisasentoa, sydämen syketaajuutta sekä veren happikyllästeisyyttä”, Luoma luottelee. Meillä Härmämedillä on käytössä nyt kaksi mittauslaitetta, joilla unipolygrafia pystytään toteuttamaan.

Unipolygrafiassa mittauslaitteen kanssa nukutaan yksi yö kotona, jonka jälkeen se palautetaan Härmämedille. Tutkimus on täysin kivuton eikä näin ollen häiritse nukkujaa. Hoitajamme ohjeistaa aina tarkasti laitteen oikeaoppiseen käyttöön. ”Meillä pääsee tarvittaessa nopeastikin mittaukseen ja näin pystymme vaikuttamaan siihen, että esimerkiksi mahdolliset sairauslomat eivät pitkity, kun apua on saatavilla helposti”, kertoo Luoma. Tutkimuksen hyödyt eivät ole pelkästään lääketieteellisiä – unipolygrafia antaa myös testattavalle paremman käsityksen omasta nukkumisestaan ja antaa mahdollisesti selityksen oireille, kuten heikentyneelle keskittymiskyvylle, huonontuneelle muistille, päänsärylle ja päiväväsymykselle.

Oma työterveyshoitajasi pystyy ohjaamaan unihoitajalle ja unipolygrafiaan, joten jos koet yhtään mietityttää uniapnean mahdollisuus, kannattaa rohkeasti ottaa asia puheeksi!