Taukojumppa ennaltaehkäisee vaivoja ja nostaa yhteisöllisyyttä

Yksi Härmämedin pitkäaikaisista asiakkaista on Ylihärmässä toimiva Reikälevy, joka monipuolisena toimijana valmistaa ja jatkojalostaa reikälevyjä teollisuuden tarpeisiin. Yritys suunnittelee ja valmistaa maatalouskoneita ja on merkittävä teknologiateollisuuden järjestelmätoimittaja. Reikälevy satsaa arjessaan ennaltaehkäisevään yhteistoimintaan, jonka puitteissa yrityksen henkilöstö on jo parin vuoden ajan kokoontunut viikoittaiseen taukojumppaan Härmämedin työfysioterapeutin johdolla.

”Taukojumppa käynnistettiin pari vuotta sitten kokeilumielessä”, muistelee Reikälevyn talouspäällikkö Marja Kleimola. ”Kokeilusta liikkeelle lähtenyt viikoittainen taukojumppa on nostanut yhteisöllisyyttä ja lisännyt työtyytyväisyyttä.”

Taukojumppa toteutetaan Härmämedin työfysioterapeutin Jenni Lakson ohjauksessa ja siihen osallistuu yleensä noin viitisentoista työntekijää. Onpa käynyt niinkin, että jos Reikälevyn johtoryhmä tai hallitus on sattunut kokoontumaan juuri jumppapäivänä, Kleimolan mukana jumppahetkeen on ilmestynyt myös kokousväkeä.

“Hallituksen jäsenten tai toimitusjohtajan osallistuminen yhteiseen taukojumppaan toimii hyvänä esimerkkinä henkilöstölle”, toteaa Kleimola.

Taukojumpasta eväitä arkeen

Reikälevyn toimitilojen inforuuduissa muistutellaan lähestyvästä jumppahetkestä aktiivisesti. Kahvitauon jälkeen starttaava jumppahetki kestää vartin ja se toteutetaan pääsääntöisesti keppijumppana, mutta toisinaan ollaan ilman välineitä tai käytetään kuminauhoja. Kleimola arvioi taukojumpan vaikuttaneen positiivisesti useammallakin tavalla.

”Henkilöstömme saa taukojumpasta myös tärkeitä vinkkejä siitä, miten omasta kehosta voisi pitää huolta ja välttää jumeja sekä kiputiloja”, huomauttaa Kleimola ja toteaa yhteisten taukojumppahetkien olevan myös hyvä hetki vetäistä fysioterapeuttia hihasta ja kysäistä neuvoja tai jumppaohjeita.

“Usein työntekijät jäävätkin jumppahetken jälkeen kysymään täsmäneuvoja ja onkin mahtavaa, että työfysioterapeutilla on aina aikaa jäädä hetkeksi juttelemaan halukkaiden kanssa.

Pitkä ja aktiivinen yhteistyö

Härmämedi on vastannut Reikälevyn työterveyspalveluista yli kymmenen vuoden ajan. Taukojumpan lisäksi Härmämedin ja Reikälevyn yhteistyö käsittää myös perinteisemmät työterveyshuollon tehtävät uusien työntekijöiden terveystarkastuksista työpaikkakäynteihin. Kleimolan mukaan pitkä yhteistyö Härmämedin kanssa helpottaakin yrityksen arkea huomattavasti.

”On tosi iso plussa, että Härmämedi on tässä lähellä. Härmämedi on hyvin tietoinen tuotantomme työvaiheista ja hahmottaa mihin asioihin kannattaa ergonomisesti kiinnittää huomiota”, toteaa Kleimola, joka pitää tärkeänä myös esihenkilöiden aktiivisuutta ennaltaehkäisevässä toiminnassa. ”On tärkeää olla valppaana ja pitää keskusteluyhteys avoinna niin työntekijöiden kuin työterveyshuollonkin suuntaan. Pidän siitä, että Härmämedin väki nostaa aktiivisesti esimerkiksi työergonomiaan liittyviä asioita esille ja tuo uusia apuvälineitä kokeiltavaksi. Kokeilemalla tietää parhaiten, mikä väline on ergonomisesti sopiva ja kroppahan sen sitten kertoo meille yksilöllisesti.”

Toimitusjohtaja ja toimihenkilöiden esihenkilö, Marko Mäki-Haapoja, on aina antanut vapaat kädet tilata tarvittavat välineet. Kleimolan työparina henkilöstöasioissa on useimmiten tuotantopäällikkö Timo Pöllä, joka on tuotannon työntekijöiden esihenkilö. Kesäkuussa aloittaneen Pöllän myötä Härmämedin ja Reikälevyn yhteistyötä on kehitetty ja viety entisestään eteenpäin.

”Nostimme vuosisuunnitelmaamme mukaan henkilöstöasioihin panostamisen ja niitä on nyt lähdetty kehittämään matalalla kynnyksellä”, kertoo Kleimola.