
10 maalis Ravitsemusterapia tarjoaa lempeitä keinoja jaksamiseen työssä ja vapaa-ajalla
Ruokavaliolla ja ruokailutottumuksilla on kiistaton yhteys yksilöiden kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja jaksamiseen niin työelämässä kuin vapaa-ajalla. Meillä Härmämedissä onkin mahdollista saada myös ravitsemusterapeutin palveluita, joihin kuuluvat perinteisten yksilövastaanottojen lisäksi myös muun muassa ryhmille suunnatut luennot ja työyhteisön ruokaympäristön läpikäynti.
Yksilöiden yleisimmät syyt hakeutua ravitsemusterapeutin puheille ovat tänä päivänä vatsavaivat, ylipaino ja jaksamiseen liittyvät haasteet. ”Nämä kaikki voivat vaikuttaa vapaa-ajan haasteiden lisäksi töihin, kun keskittyminen hankaloituu, poissaoloja saattaa ilmetä ja jaksaminen ei riitä vaikkapa fyysisen työn suorittamiseen”, kuvailee ravitsemusterapeutti Diana Haldin.
Valitettavan yleinen harhaluulo on, että ravitsemusterapiassa on kyse pelkästään laihduttamisesta ja tiukan ruokavalion määrittelystä. ”Todellisuudessa keskiössä on täysin asiakkaan jaksaminen, hyvinvointi ja kokonaisvaltaisen terveys”, korjaa Haldin ja jatkaa: ”Terapiassa keskitytään lempeällä otteella siihen, mitä ruokavalioon voitaisiin ennemminkin lisätä kuin tiukasti kieltää asioita tai tuijottaa vaa’an lukemaa. Syvennymme usein myös ruokaympäristöön ja syömiskäyttäytymiseen.”
Haasteina liian pienet annokset ja keskittyminen muuhun kuin ruokailuun
Ravinto ja siihen liittyvät tavat ja käytännöt ovat henkilökohtaisia, ja siksi ravitsemusterapiassakin keskitytään yksilöllisiin tarpeisiin ja lähtökohtiin. ”Terapiassa ei noudateta tiettyä sapluunaa kaikille, vaan aina pohditaan yhdessä mahdollisia kehityskohteita. Emme myöskään määrää ketään toimimaan tietyllä tavalla, vaan annamme ulkopuolista näkemystä tilanteeseen ja vinkkejä ruokavalioon, joka tukisi jaksamista mahdollisimman hyvin”, Haldin toteaa.
Joitain yleisiä neuvoja Haldin usein kuitenkin nostaa esiin keskusteluissa: ”Ruokailu menee harmittavan usein nykyään automaattisena toimintona ja siihen keskittymisen sijaan tuijotetaan esimerkiksi puhelinta tai televisiota. Tällöin ei välttämättä tehdä järkeviä päätöksiä ruokailun suhteen tai ei huomata kylläisyyden tunnetta. Kannustankin asiakkaita aina olemaan läsnä ruokailussa.” Myös ateriarytmi tuottaa monille haasteita: ”Säännöllisen rytmin lisäksi olisi hyvä kiinnittää huomiota siihen, että syödään riittävän suuria annoksia päivän mittaan”, kertaa Haldin.
Ravitsemusterapeutin vastaanotolle tullaan työterveyslääkärin tai työterveyshoitajan lähetteen perusteella. ”Meillä työterveydessä panostetaan tässäkin asiassa asioiden ennaltaehkäisyyn. Haluamme tarttua haasteisiin, kuten ylipainoon ja kohoavaan verenpaineeseen, mahdollisimman varhaisessa vaiheessa”, toteaa Haldin. Työterveyshuollon etuna on myös sen monipuolisuus ja tiimien välinen yhteistyö: ”Kaikissa tapauksissa oireet eivät ole välttämättä ravinnosta johtuvia, mutta ne on hyvä varmistaa, sillä ne ovat tärkeä osa-alue yksilön kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa”, Haldin summaa.
Kiinnostaako ravitsemusterapian tarjoamat mahdollisuudet? Ole yhteydessä niin kerromme mielellämme aiheesta lisää!