Palomiesten työterveys vaatii testausta ja laaja-alaisuutta – Härmämedi auttaa alueen paloasemien henkilöstöä suoriutumaan vaativista tehtävistä

Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen työterveyshuoltoon kuuluu perinteisten elementtien lisäksi paljon alaan ja henkilöstön suorituskykyyn liittyviä seikkoja, joita vaaditaan ainoastaan palomiesten tehtävissä. Terveystarkastukset on palomiehille määritelty tarkkaan – ne sisältävät muun muassa lihaskuntotestausta, palomiehen ratatestejä, polkupyöräergometritestausta, terveydentilan kartoitusta, keuhkojen toimintakoetta ja kuulotestiä. Nämä palvelut Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen Kauhavan, Alahärmän, Ylihärmän, Kortesjärven ja Evijärven asemat ovat hankkineet tästä vuodesta lähtien Härmämediltä.

Palomiestehtävien kelpoisuuden tasoja on monia: vesisukellus, savusukellus, kemikaalisukellus, perustehtävät ja muut tehtävät. Perustehtävien ja muiden tehtävien vaatimukset eivät ole niin vaativia, joten ne testataan vai viiden vuoden välein. Muita ominaisuuksia testataan 1–3 vuoden välein riippuen testattavan iästä.

Pelastuslaitoksen työterveystiimissä tarvitaan monipuolisesti niin työterveyshoitajan, työterveysfysioterapeutin ja työterveyslääkärin osaamista sekä ammattitaitoa. Työterveyshoitaja ja työterveysfysioterapeutti hoitavat testaukset ja keskustelut palomiesten kanssa ja ohjaavat tiedot työterveyslääkärille, joka tekee lopullisen päätöksen henkilön kelpoisuudesta ja toimintakyvystä eri tehtäviin.

Perehtyminen palomiesten arkeen ja työtehtäviin helpottanut yhteistyötä

Härmämedin kanssa vuoden alussa käyntiin polkaistu yhteistyö on lähtenyt käyntiin positiivisesti. ”Monille testaukset ovat myös jännittävä asia, mutta kaikki ovat tulleet sieltä oikein hyvillä mielin takaisin”, kertoo Kauhavan aseman asemavastaava, palomies Jari Kankaanpää. Erityistä kiitosta saa työterveystiimin perehtyminen palomiesten arkeen ja testauksiin: ”Työ on monisyistä ja koostuu hyvin laajoista kokonaisuuksista, joten on ollut hieno huomata, kuinka Härmämediltä on oltu aktiivisia oppimaan asioista”, iloitsee Kankaanpää.

Tiimi on käynyt kevään aikana muun muassa tekemässä ratatestin, testaamassa savusukellusta täysin varustuksin huoneistopalosimulaattorissa ja kuulemassa palomiesten työnkuvasta sekä koulutusjärjestelmästä. ”Tämä oli hyvä ja avartava kokemus ja antoi uutta näkökulmaa myös terveystarkastuksen tekemiseen”, kommentoi Härmämedin tiimi. Kankaanpää komppaa: ”He ymmärtävät varmasti kokonaisuutta nyt yhä paremmin. Tämä kertoo mielestäni myös heidän erinomaisesta asenteestaan:”

Henkisestäkin hyvinvoinnista pidettävä huolta

Palomiesten työ on kuormittavaa niin fyysisesti, mutta myös henkisestikin. Myös tähän liittyen työterveyshuollolla on valmius olla apuna ja tukena. ”Työssä tulee aina aika ajoin niitä huonojakin keikkoja, jotka voivat jäädä painamaan mieltä. Nykyisin ohjeistammekin henkilöstöämme, että erityisesti tällaisten keikkojen jälkeen ottaa matalalla kynnyksellä yhteyttä työterveystiimin ammattilaiseen, niin saadaan asiat käsiteltyä ammattilaisten keinoja hyödyntämällä”, toteaa Kankaanpää.

Härmämedin kautta saadaan luonnollisesti tarpeen mukaan ohjausta ja neuvontaa myös muihin terveyteen liittyvissä asioissa.

Kuva: Mia Kärkkäinen/Ilkka-Pohjalainen