Kottarin tilalla kaivattiin syvää osaamista maatalousyrittäjän työterveyshuoltoon

Evijärven Haapajärven kylässä maitotilaa pitävät Lenita ja Ville Kottari kaipasivat terveyshuoltoa, joka osaisi ottaa kattavasti heidän ammattiinsa liittyvät haasteet huomioon. ”Meille on tärkeää, että saamme riittävästi tietoa ja apua siitä, miten alamme eri tekijät vaikuttavat hyvinvointiimme. Riittävän syvää tietoa ei välttämättä aina saa julkiselta puolelta, vaan asiaan perehtyneellä hoitohenkilökunnalla on paremmat valmiudet auttaa meitä tunnistamaan esimerkiksi erilaisten vaivojen tai oireiden juurisyitä”, toteaa Lenita Kottari.

Kun Kottarit alkoivat pohtimaan omien työterveyspalvelujen kartoittamista, päätyivät he etsimään tietoa Melan sivuilta. Samalla käynnissä olleen Välitä viljelijästä -projektin työntekijän kanssa tuli puhe asiasta ja hän ohjasikin asian sutjakkaasti eteenpäin Härmämedille. ”Anni Härmämediltä osasi selkeällä tavalla avata meille, että mitä palveluun kuuluu, mistä saamme korvauksia ja miten niitä haetaan. Meidät yllätti todella positiivisesti se, että työterveyspalvelut eivät vaadi meiltä maatalousyrittäjiltä suurta investointia eikä se sulje pois sitä, että voimme jatkossa tarvittaessa käyttää totuttuun tapaan myös julkisen puolen palveluita”, Kottari kertoo.

Kottarit ovat olleet tyytyväisiä siihen, että lähtivät mukaan heille suunnattuun työterveyshuoltoon. Jo ensimmäinen hyödynnetty palvelu, tilakäynti, antoi paljon eväitä fyysisesti ja henkisesti raskaan työn suorittamiseen. ”Saimme hyviä konkreettisia vinkkejä muun muassa ergonomiaan ja välineistöön. Itselläni on ollut hieman vaivoja, joiden ennaltaehkäisyyn sain tilakäynnin aikana uusia näkökulmia. Härmämedin asiantuntijoiden ammattitaitoon pystyy luottamaan, ja neuvoille annetaan aina yksiselitteiset perustelut. Olemme olleet kaikin puolin tyytyväisiä päätökseemme hyödyntää näitä meille räätälöityjä palveluita,” täydentää Kottari.