29 kesä Kesälomalla on merkittäviä vaikutuksia työntekijöiden jaksamiseen – ota nämä asiat huomioon lomalle lähtiessäsi
Kesälomat ovat monelle vuoden kohokohtia – työstä irrottaudutaan hetkeksi ja päästään toteuttamaan asioita ilman tarkempia aikatauluja tai arjen tuomaa kaavamaisuutta. Lomailulla onkin paljon psyykkisiä terveysvaikutuksia. Se tarjoaa mahdollisuuden palautua ja toteuttaa itseään monipuolisemmin, mikä taas tuo tyytyväisyyttä elämään. Samalla voimavarat lisääntyvät – rentoutuminen ja lisääntynyt lepo laskevat leposykettä ja verenpainetta, jotka osaltaan taas tukevat myös psyykkistä hyvinvointia.
Loman pitäminen on tärkeää myös työssä jaksamisen ja työn mielekkyyden kantilta: ”Kun välillä saa tehdä muitakin itselle mielekkäitä asioita, niin motivaatio myös työtä kohtaan usein kasvaa. Ja kun saa vähän etäisyyttä työhön, ajatukset siihen liittyen usein muuttuvat myönteisemmiksi ja rutiinejakin voi taas alkaa vähitellen kaipaamaan”, kertoo Härmämedin työpsykologi Sanna Nevala-Jaakonmaa.
Työyhteisön kannalta on myös tärkeää, että ihmiset pääsevät välillä lomailemaan. ”Jos työpaikalla on ollut esimerkiksi paljon kuormittuneisuutta, niin pieni tauko tekee kaikille hyvää. Töihin palataankin lomilta usein hyväntuulisempina ja koko työpaikan ilmapiiri voi parantua merkittävästi.”
Irtaantuminen työstä suunnitelmallisuudella ja työnantajan avustamana
Loman alkaessa monilla saattaa vielä pyöriä työasiat kuitenkin mielessä. Irtaantumista ja lomamielentilaan pääsemistä voidaan edistää erilaisin keinoin – suunnittelu ja ennakointi ovat tässä avainasemassa. ”Ideaali tilanne olisi, että töistä ei jäätäisi lomalle kauheasta kiireestä, vaan lomalle laskeuduttaisiin pehmeästi, jos se vain työn puolesta on suinkaan mahdollista”, toteaa Nevala-Jaakonmaa.
Tärkeää olisi päästä tyhjentämään muisti työhön liittyvistä asioista esimerkiksi kirjaamalla kaiken mieleen tulevan tai kesken jääneen ylös, jotta ne eivät jää mieleen pyörimään lomalle lähdettäessä. ”Kannattaa pyrkiä kevyesti miettimään jo töihin paluuta ja sitä, mistä silloin lähteä liikkeelle ja jos on jotain, mitä pitäisi huomioida. Näin nämä asiat eivät hiivi mieleen loman loppupuolella, vaan lomasta saa nauttia rauhassa viimeisiin päiviin asti.”
Tärkeää olisi päästä myös fyysisesti irtaantumaan työhön liittyvistä laitteista, ettei loman aikana tule houkutusta kurkata esimerkiksi ohimennen sähköposteja. Puhelimet ja tietokoneet kannattaa jättää työpaikalle ja etätoimistollakin kannattaa laitteet laittaa pois näköpiiristä esimerkiksi kaappiin odottamaan. ”Nopeakin vilkaisu työasioihin virittää ajatukset taas töihin ja työ kulkee psyykkisellä tasolla siinä rinnalla pahimmassa tapauksessa läpi loman”, Nevala-Jaakonmaa avaa.
Irtaantumista edesauttaa loman alussa perinteisestä arkirutiinista poikkeaminen. ”Sen ei tarvitse olla mikään iso reissu, mutta esimerkiksi retki luontoon tai jokin muu mielekäs tekeminen tuo mukavan alun ja selkeän siirtymän lomalle.”
Työnantajalla on myös iso rooli loman onnistumiseen ja riittävään palautumiseen. Esimerkiksi tuurausjärjestelyt tulisi olla hyvin suunniteltuina ja käytännöt selkeät siihen, ettei lomalaisia loman aikana häirittäisi työasioilla. Tietenkin myös ylipäätään työn järkeistäminen, se ettei kuormitusta ole liikaa, helpottaa työstä irtaantumista.
Lomasta ei tulisi ottaa paineita
Lomaan voi liittyä herkästi myös erilaisia odotuksia ja jopa suorituspaineita. On hyvä, että on jotain, mitä odottaa ja lomaan voikin liittää erilaisia haaveita ja toivomuksia. ”Tärkeintä olisi, että mietittäisiin kuitenkin, että mitä itse tarvitsee palautumista ajatellen ja millaisista elementeistä loman tulisi koostua, että olisin virkistäytynyt sen jälkeen”, pohtii Nevala-Jaakonmaa.
Omaa lomaa ei tulisi verrata muiden lomiin tai siihen ei pitäisi ladata paineita suorittamisesta. ”Esimerkiksi sosiaalisen median kautta helposti tulee käsitys siitä, että muut ovat tekemässä kaikenlaisia aktiviteetteja ja itsekin pitäisi ryhtyä niihin, jotta loman koettaisiin olevan onnistunut. Ei kannata tämän kuitenkaan hämätä ja vääristää kuvaa omasta lomasta.”
Pehmeä aloitus auttaa rutiineihin palaamista
Töihin palaamiseen kannattaa myös kiinnittää huomiota. ”Jos pystyy vaikuttamaan siihen, että lomalta palattua ei hyppää suoraan ihan täyteen vauhtiin, niin kannattaa varata aikaa töihin orientoitumiselle. Ei siis välttämättä heti isoja projekteja tai useita palavereita ensimmäisille päivälle”, Nevala-Jaakonmaa vinkkaa.
Joskus pehmeästä alusta huolimatta työhön palaaminen voi aiheuttaa negatiivisia tunteita tai jopa ahdistusta. ”Tämä on ihan luonnollinen tunne ja se kannattaa hyväksyä sellaisenaan. Työtahtiin ja -arkeen totuttautuminen voi viedä hetken aikaa, mutta kannattaa luottaa siihen, että kyllä sieltä se tuntuma taas löytyy ja työn imukin sen myötä. Jos mahdollista, kannattaa ajatuksia keskittää niihin asioihin, jotka ovat aikaisemmin tehneet työnteosta mielekästä.”
Arkeen paluuseen voi yhdistää myös loma-ajalta miellyttäviä elementtiä, kuten riittävää rentoutumista ja virkistystä. ”Pieni pala lomaa voisi jatkua, vaikka työarki alkaisikin. Olisi tärkeä sisäistää, että emme elä pelkästään lomia varten. Palautumisesta tulisi huolehtia ympäri vuoden niin, että elämää ei tarvitsisi suunnitella aina vain lomasta lomaan. Työn ei tulisi haukata liian isoa osaa arjestamme, vaan tilaa pitäisi löytyä myös virkistävään tekemiseen ja siihen, että pystyisi toteuttamaan kaikkia puolia itsestään”, summaa Nevala-Jaakonmaa ajatuksiaan.