Kauhavan kaupungin elämäntaparyhmä sai kahdeksassa kuukaudessa hienoja tuloksia

Kauhavan kaupunki yhteistyössä Härmämedin kanssa on toteuttanut kaupungin työntekijöille elämäntaparyhmää, jonka tarkoituksena on saada henkilöstö tutustumaan liikuntaan ja kohottamaan kuntoaan. Viime syksynä startannut pilottiryhmä saatiin toukokuussa päätökseen ja jatkoa on luvassa uuden ryhmän kanssa syyskuussa. ”Noin 10 henkilön valikoitu ryhmä kokoontuu kerran viikossa kaupungin liikuntaohjaajan johdolla harrastamaan yhdessä liikuntaa erilaisten lajien ja kokeilujen pariin. Lisäksi ryhmän toimintaan kuuluu muun muassa ravitsemusneuvontaa”, kertoo Härmämedin työterveyshoitaja Tarja Kiviniemi.

Ensimmäisen ryhmän tulokset olivat erinomaiset: ”Liikunta lisääntyi henkilöillä merkittävästi, paino putosi, veren kolesteroliarvot laskivat ja sokeriarvot pienenivät. Periaatteessa kaikki mitattavat arvot parantuivat selkeästi ja myös ryhmäläisten oma arvio kunnostaan sekä voinnistaan oli selkeästi parempi alkutilanteeseen verrattuna”, iloitsee työfysioterapeutti Jenni Lakso.

Moniammatillinen yhteistyö tukee elämäntapamuutoksen onnistumisessa

Tuu liikkumaan -ryhmää (Tuuli-ryhmä) vedetään moniammatillisen tiimin voimin. ”Meillä Härmämedin päässä mennyt työnjako niin, että minä olen hoitanut ravintoasiat ja Jenni ottanut vastuun liikuntapuolesta”, Kiviniemi kertoo ja jatkaa: ”Tulevassa ryhmässä hyödynnetään myös ravitsemusterapeutin, työterveyslääkärin ja työpsykologin osaamista.” Uuden ryhmän aloittaessa tehdään terveystarkastukset, kehonkoostumusmittaukset ja laboratoriokokeet, jotka toistetaan kahdeksan kuukauden kuluttua. Mitään erillistä kuntotestiä ei kuitenkaan pidetä, sillä ryhmäläisten lähtötaso liikunnan suhteen on oletettavasti alhainen”, toteaa Lakso.

Prosessin etenemisen seuraamisessa on hyödynnetty myös uusia digitaalisia palveluita, sillä käytössä on ollut mCoach-etävalmennusratkaisu. Sen avulla on pidetty ryhmäläisiin yhteyttä, he ovat voineet siellä keskustella keskenään ja merkata sinne omia tuloksiaan talteen.

Kauhavan kaupungin kaltaista elämäntaparyhmätoimintaa pystytään helposti soveltamaan myös muihinkin työpaikkoihin. ”Räätälöimme mielellämme vastaavia ratkaisuja myös yrityksille”, sanoo Kiviniemi. ”Osallistujia voi tulla useammastakin yrityksestä, jos riittävän isoa ryhmää ei saada yksittäisistä kasaan. Kerromme mielellämme lisää elämäntaparyhmien mahdollisuuksista”, Lakso summaa.