Jaksamiseen ja hyvinvointiin tukea ravitsemusterapeutin avulla

Härmämedi tarjoaa monipuolista ravitsemusterapiapalvelua asiakasyrityksilleen. Ravitsemusterapeutin apua voidaan hyödyntää niin henkilökohtaisella tasolla kuin ryhmille ja kokonaisille työyhteisöillekin. ”Yksityistapaamiset ovat edelleen suosituimpia, mutta ehdottomasti kannattaa ottaa huomioon myös mahdollisuudet esimerkiksi tyky-päiviin, luentoihin ja pienryhmiin työterveyspuolella”, kertoo Härmämedin ravitsemusterapeutti Diana Haldin ja jatkaa: ”Isommallekin joukolle tuotettavat palvelut vievät koko työporukkaa eteenpäin ja ne herättävät yksilötasollakin oivalluksia.”

Ravinnolla on suora yhteys jaksamiseen ja yleiseen hyvinvointiin niin työssä kuin vapaa-ajalla. Ravitsemusterapiassa keskitytään juuri näiden osa-alueiden kohentamiseen. ”Tarkoituksena ei ole rajoittaa tai kieltää tiettyjä ruokia, vaan ennemminkin perehtyä esimerkiksi parempaan ateriarytmiin ja siihen, että saadaan riittävästi energiaa päivän aikana”, Haldin tarkentaa. Ravitsemusterapian avulla halutaan hakea parempia ja kestävämpiä tuloksia ihmisen hyvinvointiin.

Ravitsemusterapia kiitelty lisä työterveyshuollon tarjontaan

Yksilökäynneille hakeudutaan useimmiten vatsavaivojen, painonhallinnan, diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien tai heikentyneen jaksamisen vuoksi. Kaikki nämä vaikuttavat yleiseen hyvinvointiin ja työssä jaksamiseen sekä sairauspoissaolojen määrään. ”Kun työntekijä voi hyvin, jaksaa hän töissäkin keskittyä ja toteuttaa työtään paremmin.” Energianpuute on yksi tekijä, joka vaivaa useita työntekijöitä niin fyysisessä työssä kuin ajatustyössäkin. ”Herkästi ajatellaan, että istumatyössä ei kuluteta ja näin nipistetään ruoasta. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa, vaan ajatustyössäkin on tärkeää kiinnittää huomiota riittävään energiansaantiin, jotta työpäivä jaksetaan tehdä loppuun asti ja osallistua sen jälkeenkin vielä vapaa-ajan aktiviteetteihin”, ohjeistaa Haldin.

Perusterveydenhuollossa on ainakin tähän saakka ollut heikosti tarjolla ravitsemusterapeutin palveluita, eikä erityissairaanhoidon kautta väylä ole ollut sen helpompi. Tästä syystä työnantajan tarjoama ravitsemusterapia on ehdottomasti iso etu. ”Työterveydessä asiakkaat ovat hyvin kiitollisia, kun pääsevät hakemaan apua ravintoon liittyviin vaivoihinsa työnantajansa tukemana”, iloitsee Haldin. Samalla työnantaja pitää työntekijöistään huolta myös tulevaisuutta ajatellen: ”Esimerkiksi diabeteksen riskejä pystytään vähentämään, jolloin työntekijät todennäköisesti pysyvät terveinä ja työelämässä pidempään.”

Joulun ruokailuihin tulisi suhtautua lempeästi ja hyvällä omallatunnolla

Jouluun ja siihen liittyviin ruokailuihin liitetään helposti pelkoa ylisyömisestä, ähkystä ja jopa lihomisesta. Haldin haluaa muistuttaa, että kyse on kuitenkin muutamasta päivästä, jotka ovat monelle vuoden kohokohta: ”Tarvitsemme piristystä pitkän syksyn jälkeen ja joulu sekä jouluruokailu tuovat monille juuri sitä. Annetaan itselle ja toisille ruokarauha ja yritetään suhtautua lempeästi joulusyömiseen.”

Monet ovat huolissaan siitä, että syöminen jollain tavalla repsahtaa, mutta mentaliteetti olisi hyvä kääntää positiivisen puolelle. ”Joulukuu tarjoaa meille useita hienoja mahdollisuuksia harjoitella läsnäoloa ruokailussa. Nautitaan ruoasta ja sen mauista rauhassa ilman häiriötekijöitä hyvällä omallatunnolla.” On täysin ymmärrettävää, että jouluruokailun jälkeen olo on kylläisempi kuin päivittäisen arkiruokailun jälkeen. Jouluna on normaalia syödä enemmän kuin normaalisti, eikä siitä tarvitse ”maksaa” nipistämällä muusta ruoasta etukäteen tai jälkeenpäin.

Tärkeintä olisi päästä syömään hyvällä omallatunnolla ja niin, että ruoasta aidosti pystyy nauttimaan. Ruokailujen välissä voi halutessaan vaikkapa käydä ulkona haukkaamassa raitista happea, se auttaa ruoansulatusta toimimaan paremmin. ”Tänä vuonna monilla talous on varmasti hieman heikompi kuin aikaisempina vuosina, joten kannattaa panostaa erityisesti niihin ruokiin, jotka aidosti ovat mielestänne niitä herkullisimpia”, vinkkaa Haldin.

Loppuun Haldin haluaa muistuttaa, että uuden vuoden alettua ei tarvitse kuitenkaan ryhtyä radikaaleille laihdutuskuureille:”Ennemmin tarkastellaan kokonaisuus rauhassa kuntoon, jolloin saadaan pysyvämpiä tuloksia jaksamiseen ja hyvinvointiin.”

Kaipaatko sinä tai työntekijäsi ruokaan liittyvää ohjeistusta? Kerro asiasta omalle työterveyshoitajallesi, joka ohjaa sinut asiassa eteenpäin!