12 loka Influenssakausi on alkamaisillaan – työnantajan kannattaa ennakoida jo seuraavaa vuotta
Syksyn ja talven influenssakausi on jälleen tuloillaan. Viimeisimmät vuodet ovat kausi-influenssan saralla olleet rauhallisempia, sillä pandemia-ajan myötä ihmiset olivat vähemmän kontaktissa toisiinsa – näin influenssakaan ei ole päässyt leviämään totuttuun tapaan. ”Nyt kun tilanne sekä ihmisten liikkuminen ja kokoontuminen ovat normalisoituneet, myös kausi-influenssaan on hyvä varautua”, ohjeistaa Härmämedin työterveyshoitaja Hanna-Riikka Lahti.
Kausi-influenssa on äkillinen ylempien hengitysteiden tulehdus, jota esiintyy joulu-huhtikuun aikana. Virus tarttuu pisaratartuntana yskiessä ja aivastaessa tai kosketustartuntana. Oireita ovat tyypillisesti nopeasti nouseva kuume, lihaskivut sekä kuiva yskä. ”Tavallisesta flunssasta influenssa eroaa äkillisyydellään, pidemmällä kestollaan ja voimakkaammilla oireillaan”, kertaa Lahti. Virukseen liittyy myös mahdollisia jälkitauteja, kuten korvatulehdus, keuhkoputkentulehdus ja keuhkokuume. Influenssan jälkeen myös sydäninfarktien ja aivoverenkiertohäiriöiden ilmaantuvuuden on todettu lisääntyneen. ”Näille altistuvat erityisesti riskiryhmään kuuluvat”, Lahti täsmentää.
Tehostettu hygienia ja rokotukset tärkeässä roolissa influenssan selättämisessä
Työpaikoilla kannattaa tulevaan influenssakauteen varautua käsihygienian ja yleisen hygieniatason tehostamisella. Myös ohjeistus kipeänä kotiin jäämisestä kannattaa nostaa painotetusti esiin. ”Yleensä influenssan kyllä tunnistaa voimakkaista oireista, jolloin työntekoon ei voimia riittäisikään.”
Työterveyshuollon kautta on myös mahdollista toteuttaa työntekijöille influenssarokotusta. Rokottautumalla virusta vastaan suojaudutaan tartunnalta ja ehkäistään jälkitauteja. Samalla suojataan myös läheisiä, erityisesti riskiryhmäläisiä. ”Rokotetun tauti on kestoltaan lyhyempi ja oireiltaan lievempi kuin rokottamattoman. Rokotus myös vähentää vakavan influenssan ilmaantuvuutta ja sairaalahoidon tarvetta”, kertoo Lahti.
Härmämedin työterveysasiakkaiden influenssarokotukset ajoitetaan marraskuulle. Käytössämme oleva rokote antaa suojan kahta A-tyypin ja kahta B-tyypin influenssavirusta vastaan. ”Rokotteesta saa kattavasti lisätietoa ja ohjeistusta omalta työterveyshoitajalta tai THL:n verkkosivuilta.” Toteutamme asiakasyritystemme kanssa rokotuksia niin asiakkaiden luona kuin omissa tiloissamme.
Työterveyshoitajat ottavat yhteyttä ja sopivat aikatauluista sekä muista käytänteistä niiden työnantajien kanssa, jotka ovat aikaisemmin ilmaisseet halukkuuden tarjota työntekijöilleen rokotukset.
Seuraavan vuoden rokotteet tilataan hyvissä ajoin
Yritysten kannattaakin miettiä nyt jo ennakoivasti ensi vuoden rokotustarpeita. Härmämedi lähettää asiakasyrityksilleen marraskuun aikana kyselyn koskien seuraavan vuoden rokotuksia. ”Rokotetilaukset tehdään jo keväällä ja niiden saatavuus perustuu tilattuihin määriin, joten työnantajien kannattaa pyrkiä ennakoimaan rokotteiden tarvetta. Luonnollisesti me autamme ja muistutamme asiakkaitamme asiasta”, tiivistää Lahti.
Sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat, raskaana olevat, tai vakavalle influenssalle erityisen alttiiden henkilöiden lähipiiri saavat influenssarokotteen maksutta omassa terveyskeskuksessa.
Mietityttääkö jokin influenssassa tai rokotuksissa? Oma työterveyshoitajasi vastaa kysymyksiisi. Yhteystiedot löydät täältä: https://www.harmamedi.fi/tyoterveystiimi/