
15 kesä Hyvä työergonomia on mahdollista toteuttaa myös etä- ja hybridityössä
Poikkeusajan myötä yleistynyt etä- ja hybridityöskentely ovat tuoneet työergonomian kannalta niin haittoja kuin hyötyjäkin. ”Kotona ei välttämättä ole ergonomian kannalta niin hyvää kalustoa saatavilla tai kiinteää työpistettä. Myös tauottaminen jää usein vähäisemmäksi kotitoimistolla sekä työn ja vapaa-ajan raja hämärtyy, mikä myös vaikuttaa selkeästi ergonomiaan”, kertoo Härmämedin työfysioterapeutti Jenni Lakso etätyön haittapuolista. ”Meille tämä on näkynyt niska-hartiavaivojen sekä selkävaivojen lisääntymisenä hieman jälkijunassa, kun etätyöskentelyjaksot ovat venähtäneet.”
Pienelläkin vaivalla ja ilman isompia investointeja on mahdollista saada kehon kuormitusta vähennettyä kotonakin. ”Jos ei ole välineitä saatavilla, niin tärkeää olisi muistaa vaihdella asentoa mahdollisimman usein, nousta välillä seisomaan ja ottaa vaikka muutamia askeleita”, ohjeistaa Lakso. Jos kotona ei ole sähköpöytää, voi seisomatyöpisteen virittää vaikka korkeammalle lipastolle. ”Tärkeintä olisi, että työtä tekisi mahdollisimman monenlaisessa asennossa pitkin päivää ja että työasennossa olisi mahdollisimman rento ja luonnollinen olla. Se voi välillä olla siellä sohvalla tai vaikka sängylläkin”, Lakso täydentää.
Pienellä satsauksella voi saada isoja hyötyjä
Myös välineistöllä pystytään varmistamaan ergonomian toimivuus. ”Riittävän iso näyttö, näppäimistö ja erillinen hiiri vievät jo pitkälle”, Lakso luettelee ja jatkaa: ”Jos tekee enemmänkin töitä kotoa käsin, voi pohtia kyynärtuen, rullahiiren ynnä muiden apuvälineiden hankintaa. Jumppapalloa voi hyödyntää välillä työtuolina vaihtelun vuoksi.”
Hybridityöskentelyssä on onneksi myös positiivisia puolia, sillä sen avulla asento vaihtuu ikään kuin itsestään viikon aikana. ”Jos kotona ei välineistö ole ihan viimeisen päälle kunnossa, niin sillä ei ole niin suuria negatiivisia vaikutuksia, jos osan viikosta työskentelee kuitenkin hyvissä olosuhteissa”, selventää Lakso. Nykyään on myös paljon tarjolla niin sanottuja mobiiliapuvälineitä, jotka on helppo napata mukaan, kun vaihtaa työskentelypistettä.
Härmämedi auttaa asiakkaitaan ergonomian kanssa toimistojen ergonomiakäynneillä, joista on helppo ammentaa oppeja myös kotitoimistolle. ”Meille voi tulla myös ohjaus- ja neuvonta-ajalle, jossa katsotaan yhdessä työskentelyasennot kuntoon. Tärkeintä olisi kiinnittää asiaan huomiota jo ennen kuin vaivoja on runsaasti.” Härmämedin kautta on mahdollista saada myös taukojumppaan apuja, jos työnantaja haluaa sellaiseen panostaa. ”Liikunta etäaikana on muutenkin tärkeä pitää osana päiviä. Työpäivät voi esimerkiksi aloittaa ”työmatkalla” eli lyhyellä kävelyllä, vaikkei omaa kotia kauemmas olisikaan lähdössä”, vinkkaa Lakso.