Holter-tutkimus nopeuttaa rytmihäiriöiden tutkimista

Syksyn aikana Härmämedillä on otettu käyttöön EKG-vuorokausinauhoitus eli Holter-tutkimus, jonka avulla selvitetään potilaan sydämen rytmihäiriöitä.

Härmämedin palvelut ovat syksyn aikana laajentuneet Holter-laitteiden myötä. Sydämen sähköisen toiminnan seuraamista mittaava laite nopeuttaa asiakkaan hoidon tarpeen arviointia sekä mahdollisia jatkotutkimuksia. Toive laitteesta tuli asiakasyrityksiltä, ja Härmämedi reagoi toiveeseen nopealla aikataululla.

”Joskus asiakkaalla voi olla voimakkaitakin oireita, ja silloin on hyvä pystyä toimimaan nopeasti. Asiakkaalla saattaa ilmetä nopea- tai hidaslyöntisyyttä, joihin voivat liittyä myös erilaisen tajunnan häiriöt, kuten huimaus. Kun Holter-tutkimus tehdään meillä, tulosten saaminen on nopeampaa eikä aikaa mene turhaan odotteluun. Näin myös mahdollisiin jatkotoimenpiteisiin voidaan ryhtyä heti,” Härmämedin työterveyshoitaja Anni Luoma kertoo.

Holter-tutkimuksessa asiakkaan rintakehään asennetaan pieni laite, joka seuraa sydämenlyöntejä ja tallentaa niiden sähköiset tapahtumat muistiin. Laitetta pidetään paikoillaan 24 tuntia, jonka jälkeen mittaustulokset lähetetään sydänlääkärin arvioitavaksi.

Päiväkirja tärkeänä osana tutkimusta

Mittauksen aikana asiakas pitää myös oirepäiväkirjaa, johon merkitään päivän normaalit askareet, kuten ruokailut, urheileminen, lääkkeidenottoajat ja lääkkeiden nimet, herääminen sekä nukkuminen. Näin voidaan selvittää, millaisissa tilanteissa rytmihäiriöitä ilmenee. Mikäli rekisteröinnin aikana tulee oireita, kuten huimausta, rintakipua, rytmihäiriöitä tai muita tuntemuksia, painetaan laitteessa olevaa merkinantopainiketta ja merkitään päiväkirjaan sekä kellonaika että oireet. Mittauksen jälkeen lääkäri vertaa sydänfilmiä ja kuvattuja oireita keskenään.

”Joskus rytmihäiriö voi johtua esimerkiksi fyysisistä ponnisteluista tai tiettyjen lääkkeiden yhdistelmästä, joten päiväkirjan täyttäminen on tärkeä osa mittausta,” Luoma kertoo.

Laitteen kanssa voi elää normaalia arkea

Holter-mittauksen aikana voi esimerkiksi urheilla ja käydä koulussa tai töissä normaalisti – laite on huomaamaton, ja sen pystyy piilottamaan vaatteiden alle. Laite kestää hikoilua, mutta veden alle sitä ei saa laittaa. Luoma muistuttaakin, että saunominen ja uiminen ovatkin mittauksen aikana kiellettyjä.

Härmämedillä on tällä hetkellä kaksi laitetta, joiden avulla Holter-tutkimuksia tehdään. Laitteet hankittiin Coronarialta, jonne myös mittausten tulokset lähetetään sydänlääkärin tutkittavaksi. Tulokset tulevat Härmämedille viikon sisällä ja ne kirjataan myös potilastietojärjestelmään. Lääkäri ilmoittaa tulokset asiakkaalle ja asiakas saa tarvittaessa lähetteen jatkotoimenpiteisiin.

”Kaiken kaikkiaan Holter-tutkimus on hyvä apuväline, jolla pystymme arvioimaan potilaan työkykyä ja terveyttä entistä paremmin,” Luoma päättää.