Hoitamaton uniapnea voi vaikuttaa merkittävästi työkykyyn

Uniapnea on yksi niistä sairauksista, jotka on viime vuosien aikana nousseet yhä vahvemmin esiin. Sillä on vahva kytkös myös työikäisten työkykyyn: ”Uniapnea ja siitä johtuva yöunen katkonaisuus näyttäytyvät päiväaikaisena väsymisenä ja muistin heikentymisenä”, kertoo Härmämedin uniapneaan erikoistuva työterveyshoitaja Anni Luoma.

Työterveyshuollon rooli tässä asiassa on myös merkittävä ­– haluamme auttaa asiakkaita tunnistamaan uniapnean mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja viemään asiaa pikimmiten eteenpäin. Tästä syystä me Härmämedillä kiinnitämme myös terveystarkastuksissamme erityistä huomiota unen laatuun. ”Paljon on edelleen asiakkaita, jotka eivät edes tiedä nukkuvansa huonosti”, toteaa Luoma.

Oman hyvinvoinnin tarkastelu tärkeässä osassa

Monissa tapauksissa uniapneaa on ruvettu epäilemään, kun esimerkiksi kumppani huomaa hengityskatkokset unen aikana. ”Kuorsaus ei aina merkitse uniapneaa, mutta yhdistettynä katkoksiin on todennäköistä, että unenlaatu ei ole enää hyvää”, Luoma tarkentaa. Tärkeää olisikin, että hakeuduttaisiin pikimmiten esimerkiksi työterveyden kautta tutkimaan ja mahdollisesti todentamaan sairaus, sillä pitkittyneenä väsyneisyys saattaa vaikuttaa merkittävästikin työkykyyn sekä muun muassa ammattikuljettajien työn turvallisuuteen. ”Myös väsymyksestä johtuva unohtelu vaikuttaa vaikkapa asiantuntijatehtävissä työn laatuun ja tehokkuuteen”, täydentää Luoma.

Nykypäivänä ollaan enenevissä määrin kiinnostuneita omasta hyvinvoinnista, mikä osaltaan saattaa selittää sitä, että myös uniapneaa on pystytty havaitsemaan yhä enemmän. Luoma kehottaakin aina välillä pysähtymään tarkastelemaan omaa jaksamista ja hyvinvointia. Jos oireilua tai esimerkiksi selittämätöntä väsymystä havaitsee, kannattaa hakeutua oman työterveyshoitajan puheille. ”Pystymme arvioimaan riskipisteytyksen ja kyselylomakkeiden avulla unenlaatua ja mahdollista uniapnean riskiä. Tämän jälkeen ohjaamme potilaan lääkärin lähetteellä unipolygrafiaan, jossa saadaan vielä tarkempaa tietoa unen laadusta.”