Härmämedissä seulotaan tehokkaasti MBO:ta eli aineenvaihduntaan liittyvää oireyhtymää

Metabolinen oireyhtymä (MBO) on nyky-yhteiskunnassa varsin nopeasti yleistyvä tila, jonka määritelmä täyttyy, kun kolme näistä viidestä asiasta toteutuu: suurentunut vyötärynympärys, korkeat veren triglyseridiarvot, matala HDL-kolesterolipitoisuus, korkea verenpaine tai lääkitys verenpainetautiin ja korkea paastoverensokeri. Härmämedin työterveyshuollossa MBO:ta ja siihen liittyviä sairauksia pyritään seulomaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. ”Keskitymme erityisesti ennaltaehkäisyyn ja kattavaan sekä oikea-aikaiseen ohjeistukseen oireyhtymän pahenemisen estämiseksi”, kertoo Härmämedin ylilääkäri Sanna Kottari.

Monen muun sairauden tavoin MBO voi vaikuttaa myös työkykyyn ja yleisesti jaksamiseen töissä sekä vapaa-ajalla. ”Taustalla voi olla esimerkiksi uniapneaa, joka voi olla erittäin vaarallista esimerkiksi ammattikuskien työssä.” Liikunta on yksi tehokkaimmista keinoista ennaltaehkäistä ja parantaa MBO:hon liittyviä sairauksia. Valitettavasti liikunnan harrastaminen ei ole kaikille itsestään selvyys, sillä ylipainosta johtuvat liitännäissairaudet, kuten tuki- ja liikuntaelinsairaudet, voivat vaikeuttaa liikuntaa. Myös resurssit ja jaksaminen saattavat olla sillä tasolla, että fyysiset harjoitteet voivat tuntua liian raskailta. ”Tästä syystä olisikin tärkeää miettiä yhdessä ammattilaisten kanssa sopivia keinoja MBO:n parantamiseen”, toteaa Kottari.

Lisätietoja MBO:sta ja keinoista sen hoitamiseen saat Härmämedin asiantuntijoilta. Ota yhteyttä omaan työterveyshoitajaasi, joka auttaa sinua asiassa eteenpäin!