Härmämedin uusimmat lääkärit Riitta ja Sini

Härmämedille saatiin vuoden alussa mieluisa paluumuuttaja, kun muutama vuosi sitten talossa käväissyt työterveyslääkäri Riitta Åkerman palasi vahvuuteen. Kollegat ja työilmapiiri olivat merkittävä syy siihen, miksi Åkerman hakeutui takaisin Härmämedin riveihin.

”Sysäys paluulle tuli, kun tapasin Härmämedin ihania työterveyslääkärikollegoita eräässä koulutuksessa. Tajusin tuolloin, miten paljon minulle merkitsee tällainen työryhmä ja hyvät kollegat, joiden kanssa voi puhua työasioista ja muustakin”, Åkerman kuvailee.

Åkermanin asiakaskunta muodostuu pääosin yrityksistä, joita on aiemmin hoitanut syksyllä eläköitynyt työterveyslääkäri Tiina Lehtimäki. ”Jokaisella työterveysasiakkaalla tulee olla oma nimetty tiiminsä; lääkäri, hoitaja, fysioterapeutti. Tiinan pitkään hoitamat yritykset siirtyivät vähitellen minun nimiini.”, selittää Åkerman ja kertoo jo päässeensä hyvin perehtymään yrityksiin.

”Tämä on tärkeää, sillä henkilökohtainen kohtaaminen avaa puolin ja toisin luontevamman yhteyden ja siirtää vuorovaikutuksen seuraavalle tasolle.”

Kevyt organisaatio nopeuttaa päätöksentekoa

Härmämedille on Åkermanin mukaan ominaista lääkärin työn monipuolisuus.

”Teemme paljon vierailuja työpaikoille yhdessä työpaikkayhteistyötä organisoivien työterveyshoitajien kanssa tiiminä. Teen siis paljon muutakin kuin istun vastaanottohuoneessa potilaan kanssa. Se on täällä hyvä ja tälle paikalle ominaista”, Åkerman kertoo.

Innostavan ja lämpimän työilmapiirin lisäksi Åkerman kertoo arvostavansa Härmämedin paikallisuutta sekä itsenäisenä toimivan yrityksen kevyttä organisaatiota.

”Päätöksenteko on täällä erilaista kuin isommissa organisaatioissa ja se on yksi iso syy siihen, miksi olen lähtenyt merta edemmäs kalaan sieltä kotiseudulta. Tykkään työskennellä tämmöisessä pienemmässä organisaatiossa”, Åkerman niputtaa.

Muiden auttaminen tuo onnistumisen tunteen

Kiireisen työelämän vastapainoksi Åkermanin akut latautuvat kotona Alavudella maaseutumaisessa ympäristössä. Aikuiset lapset ovat jo muuttaneet omilleen, mutta samassa taloudessa asuvat puolison lisäksi Åkermanin vanhemmat.

”Meillä on pieni farmi, jossa on kaksi minikokoista hevosta, kanoja, kukko, koira ja kissoja. Nehän vaativat tietysti paljon aikaa ja fyysistä tekemistä, ja vietänkin paljon aikaa ulkona puuhaillen”, Åkerman kertoo.

Suoraan lukion penkiltä lääketieteen opintoihin suunnannut Åkerman tunsi ja tuntee edelleen muiden auttamisen omakseen. Työtään työterveyslääkärinä hän kuvailee asioiden kokoamiseksi.

”Kun näen ihmisen kamppailevan vaikkapa työkykyongelmien kanssa, koitan ensin haastattelujen ja keräämieni tietojen pohjalta luoda kokonaiskuvaa. Kun saan itselleni hahmotettua tilanteen, on helpompi ohjata potilastakin eteenpäin oikeaan suuntaan – ja sitten voikin käydä niin, että vastaanotolta lähtee toiveikas ja hyvillä mielin oleva ihminen. Se on hieno tunne”, summaa Åkerman.

Yleislääkärimme Sini Voltti vakuuttui Härmämedin välittävästä tunnelmasta

Sini Voltti aloitti maaliskuun lopulla Härmämedillä yleislääkärinä. Työnkuva koostuu pitkälti akuuttien ongelmien, sairaslomatarpeiden ja yleisestikin sairasvastaanottopalveluiden hoitamisesta. ”Työnkuva on yllättänyt monipuolisuudellaan, hoidamme täällä monenlaisia vaivoja”, Voltti kertoo.

Aikaisemmin pitkään julkisella puolella terveyskeskuksessa työskennellyt Voltti halusi päästä kokeilemaan jotain uutta. ”Ajattelin, että työterveyshuolto on kuitenkin lähellä omaa osaamistani. Lähdin itse kartoittamaan alueen työmahdollisuuksia ja kontaktoin itse Härmämediä. Kävin keskusteluja muutaman paikan kanssa, mutta Härmämedistä välittyi heti innostava ja välittävä kuva”, Voltti taustoittaa. Siirtymä sujui mutkattomasti, kun yleislääkärin työstä oli karttunut jo lähes 15 vuoden työkokemus. ”Eri potilastietojärjestelmä, laskutus ja sopimusasiat tietenkin tulivat työterveyspuolella uusina, mutta uudet systeemit on oppinut nopeasti kollegoiden avustuksella”. Työterveyshuollossa terveyttä ja sairauksia hoidetaan aina työkyky huomioon ottaen. ”Tämä on itselleni lääkärinä uusi, erilainen tulokulma aiempaan työhöni verrattuna ja tuo sopivasti uutta haastetta ja uuden oppimisen tarvetta”, Voltti jatkaa.

Jo reilu puolivuotta Härmämedillä on Voltin mukaan mennyt oikein mukavasti ja alusta asti työyhteisö on tuntunut omalta. ”Täällä otettiin niin lämpimästi vastaan ja porukan menoon pääsi nopeasti mukaan”, iloitsee Voltti. Lisäksi kiitosta saa työnantajan joustavuus: ”Täällä otetaan hienosti huomioon työn kuormittavuus ja pystyy itse vaikuttamaan myös työmäärään. Työlle on oikeasti myös enemmän aikaa ja asioita pystyy tekemään kunnolla ja rauhassa.”

Ennaltaehkäisevyys ja asiakkaiden ongelmien ratkaiseminen motivaattoreina

Työssään Voltti kokee antoisimmaksi potilaiden auttamisen: ”Kyllähän paras fiilis tulee siitä, kun keksii avun potilaalle ja pääsee perehtymään ongelmien juurisyihin. Palkitsevinta on, kun potilaskin lähtee hyvillä mielin ja kokee saaneensa aidosti apua ongelmaansa.” Lapualla asustava Voltti nauttii ylipäätään ihmisten kohtaamisista, asioiden selvittelystä ja jutustelusta potilaiden kanssa. ”Tällä alueella on todella mukavia ihmisiä, joita on kiva hoitaa.”

Ennaltaehkäisevä näkökulma on työterveyspuolella läsnä myös yleislääkärin työssä. ”Vastaanotolla keskustellaan usein elämäntapojen vaikutuksista omaan terveyteen. Ennaltaehkäisevyys tuo myös motivaatiota työhön, koska pystytään vaikuttamaan eri tavalla syihin eikä pelkkiin oireisiin. Olen siis erittäin tyytyväinen, että uskalsin lähteä kokeilemaan työterveyspuolella työskentelyä”, summaa Voltti.