16 syys Härmämediltä sähköinen A-todistus ja B-lausunto
Uusi teknologia on otettu Härmämedillä ennakkoluulottomasti käyttöön. Sähköisessä muodossa olevat A-todistus ja B-lausunto ovatkin helpottaneet työtä merkittävästi.
Härmämediltä on saanut sähköisiä A-todistuksia ja B-lausuntoja jo yli vuoden ajan. Härmämedin ylilääkäri ja työterveyshuollon erikoislääkäri Sanna Kottarin mukaan uudistus on otettu hyvin vastaan sekä asiakkaiden että henkilökunnan puolesta.
– Kaikkialla sähköisiä A-todistuksia ja B-lausuntoja ei vielä ole otettu käyttöön, mutta Härmämedillä haluttiin lähteä uudistukseen heti mukaan. Työterveyshuollossa työkykyarvioiden tekeminen on meillä kuitenkin jokapäiväistä työtä, joten mitä näppärämmäksi saamme prosessia, sen parempi. Sähköisessä muodossa olevat A-todistus ja B-lausunto vähentävät huomattavasti paperitöitä ja helpottavat asiointia Kelan suuntaan, Kottari kertoo.
− Lisäksi prosessi nopeutuu merkittävästi: jos asiakkaalla on kiire saada B-lausunto eteenpäin, voidaan se parhaimmillaan saada Kelalle jo puolessa tunnissa.
Parempi tietoturva
Lyhyitä sairaslomia varten kirjoitetaan yleensä A-todistus, joka on niin sanotusti perinteinen lääkärintodistus. B-lausunto taas on kokonaisuudessaan laajempi, ja siinä on selvitetty mm. asiakkaan työ- ja toimintakykyä, kuntoutustarvetta, sairaushistoriaa sekä lääkitystä. Usein mukana on myös työpsykologin ja -fysioterapeutin lausunnot. B-lausunto vaaditaan usein esimerkiksi Kelan lääkekorvauksia tai vaikkapa työkyvyttömyyseläkettä varten.
− Kysymme aina asiakkaalta, saako B-lausunnon lähettää Kelaan sähköisenä. Lausunto menee aina talteen tietoturvalliseen potilastietovarantoon, josta se välitetään Kelalle. A-todistuksenkin lähetämme sähköisessä muodossa, mutta sen saa meiltä myös edelleen paperisena. Toki tietoturva on sähköisessä versiossa aina parempi paperiseen sairaslomatodistukseen verrattuna.
Kottarin mukaan parempi tietoturva onkin sähköisen A-todistuksen ja B-lausunnon suurimpia etuja asiakkaan näkökulmasta. Lisäksi sähköisessä versiossa lausuntoihin ja todistuksiin ei pääse syntymään huolimattomuusvirheitä samalla tavalla kuin perinteisesti laadittuihin versioihin.
− Lomakkeella ei pääse etenemään, ellei kaikkia kohtia ole täytetty. Näin voidaan varmistua siitä, että lausunnossa tai todistuksessa tosiaan on mukana kaikki tarvittavat tiedot eikä niitä tarvitse täydennellä enää jälkikäteen.
Sähköinen A-todistus ja B-lausunto hyödyttävät kaikkia
Kottari toteaa, että uudistuksessa on lopulta kyse siitä, että asiakasta pyritään palvelemaan entistä paremmin. Vaikka uudistuneesta prosessista hyötyvät myös työterveyshuolto ja Kela, palveluita kehitetään aina asiakas edellä.
− Eihän näitä lausuntoja kirjoiteta työterveyshuoltoa varten vaan nimenomaan asiakkaan parhaaksi, jotta etuuksien hakemiseen tarvittavien lausuntojen saaminen sujuisi näppärämmin.
Parempi tietoturva, nopeampi hakuprosessi sekä vähentynyt paperityö eivät ole sähköisten dokumenttien ainoita etuja, sillä lisäksi A-todistus ja B-lausunto on nykyään mahdollista nähdä myös Omakannasta.
− Omakannasta ei päässyt aiemmin tarkastelemaan omia lausuntoja, mutta sähköisen version myötä sekin on nyt mahdollista, Kottari summaa.