Härmämedi sai marraskuussa uuden työterveyshuoltoon erikoistuvan terveydenhoitajan

Marraskuussa 2023 Härmämedillä aloitti uusi terveydenhoitaja Terhi Välimaa. Kauhavalla asuvalle Välimaalle Ylihärmä on jo entuudestaan tuttua aluetta, sillä hän on aiemmin työskennellyt seitsemän vuotta Ylihärmän terveysasemalla. Julkiselta puolelta Välimaalta löytyykin kokemusta, sillä noin kahdenkymmenen vuoden työuransa aikana hän on ehtinyt työskennellä niin terveyskeskuksen perusterveydenhuollossa, lääkärin vastaanotoilla, poliklinikalla ja kiirevastaanotoilla. Viime vuodet Välimaa on ollut asiantuntijahoitajatehtävissä, joissa vastuualueisiin ovat kuuluneet sydän- ja verenpainepotilaat. Aivan uran alkutaipaleella myös vanhustenhoito tuli tutuksi.

”Olen kuitenkin aina miettinyt, että työterveyshuolto vaikuttaa mielenkiintoiselta ja voisi olla se minun juttuni. Minua kiinnostaa ennaltaehkäisevä työ, kun taas julkisella puolella työ on painottunut enemmän kiireellisemmän hoidon puolelle,” Välimaa kertoo.

Härmämedille Välimaa päätyi osittain entisen työpaikan kollegan ansiosta, joka oli siirtynyt hieman aiemmin Härmämedille.

”Olin huomannut jo keväällä työpaikkailmoituksen, mutta työterveyshoitajan koulutuksen puuttuessa en ollut hakenut paikkaa. Kollegani kuitenkin kysyi, saisiko hän vinkata minusta eteenpäin, sillä hän tiesi minun etsivän muutosta elämääni. Asiat lähtivät etenemään nopeasti, ja pian minulle tarjottiinkin jo työpaikkaa. Vaikka ura entisessä työpaikassa oli ollut pitkä ja uuteen hyppääminen vaati uskallusta, päätös oli kuitenkin lopulta helppo” Välimaa kertaa.

Hyvä työporukka auttaa uuden oppimisessa

Välimaan mielestä mieluisinta työssä ovat asiakkaiden kohtaamiset, vaikka niitä onkin nykyisessä työssä vähemmän kuin edellisessä.

”Kohtaamisia on vähemmän, mutta ne kestävät pidempään. Nautin siitä, että täällä ei pelkästään hoideta yhtä tiettyä asiaa, vaan ajatellaan ihmisestä kokonaisvaltaisesti. Minua kiehtoo myös se, että voin saada asiakkaan tekemään elämässään pieniä muutoksia, jotka voisivat tuoda lisää paitsi vuosia, myös elämänlaatua.”

Väimaan mukaan uusi työpaikka on tuonut mukanaan paljon uusien asioiden omaksumista, mutta hyvä työporukka on auttanut sopeutumaan hienosti. Työpaikan ilmapiiri saakin Välimaalta runsaasti kehuja.

”Härmämediin on ollut valtavan helppo tulla, kun kaikki tsemppaavat ja auttavat eteenpäin – ei ole mitään, mitä ei voisi heiltä kysyä. Olen päässyt jo töihin kiinni ja työskentely alkaa tuntumaan koko ajan paremmalta.”

Vaikka uuden oppiminen on toisaalta raskasta, Välimaa on huomannut työpaikan vaihtamisen vaikuttavan mielialaan positiivisesti. Virtaa on riittänyt työpäivän jälkeenkin.

”Kyllähän tästä on saanut aivan uuden vaihteen elämään. Päivääkään en ole katunut työpaikan vaihtamista!