
31 tammi Firstbeat Life-mittauksen avulla tietoa stressin ja palautumisen tasapainosta
Firstbeat Life -hyvinvointianalyysi on erinomainen väline oman jaksamisen ja kokonaiskuormituksen hahmottamiseen. 3–5 vuorokautta kestävä mittaus tarjoaa kattavasti tietoa, jonka avulla voidaan tukea asiakkaan jaksamista ennakoivalla otteella. ”Mittausdatan avulla pystytään perehtymään kattavasti muun muassa henkilön stressitasoon, palautumiseen ja unenlaatuun. Näin voidaan tunnistaa esimerkiksi stressiä aiheuttavia tekijöitä arjessa ja sitä, onko palautuminen riittävällä tasolla rasitukseen nähden”, kuvailee Härmämedin vastaava työfysioterapeutti Irene Vuoristo.
Mittausta hyödynnetään yhä enemmän myös työterveyshuollossa. Mittausdatan avulla saadaan kattavasti tietoa kokonaiskuormituksesta ja sen avulla voidaan asiakkaan kanssa yhdessä löytää keinoja ennaltaehkäisemään mm. ylikuormitustilanteita. ”Olemme saaneet näin ennakoiden kiinnikuormitustekijöistä ja yhdessä työntekijän sekä työnantajan kanssa tehneet muutoksia sen pohjalta muun muassa työkuormaan”,Vuoristo kertoo. Firstbeat-mittauksen avulla mahdolliset riskitekijät tunnistetaan varhaisessa vaiheessa ja apua saadaan kohdennettua niin yksilölle kuin tarvittaessa isommalle ryhmälletai koko työyhteisölle.
Oppia oman kehon signaaleista, ei älykellojen aktiivisuustavoitteista
Mittaustulokset saa selkeänä raporttina itse nähtäväksi. Stressin määrä usein säikäyttää monet, mutta juuri tästä syystä tulokset kannattaakin käydä läpi alan ammattilaisen kanssa. ”Stressi ei ole pelkästään negatiivinen asia, vaan tarvitsemme sitä, jotta selviydymme päivän suorituksista ja haasteista”, muistuttaa Vuoristo. Tärkeintä onkin verrata stressireaktioiden määrää palautumiseen. ”On löydettävä hyvä tasapaino näiden välille, ja Firstbeat on yksi tarkimpia ja helpoiten toteutettavia keinojanäiden seuraamiseen.”
Nykyään myös kuluttajapuolella on paljon erilaisia älykelloja, jotka mittaavat erityisesti käyttäjän aktiivisuutta. Avainasemassa ei ole kuitenkaan jatkuva aktiivisuus, vaan ennemminkin tasapainon löytäminen. ”Helposti nojaudutaan aktiivisuuskellon ohjeistuksiin siitä, että nyt pitäisi liikkua. Firstbeat-mittauksen avulla halutaan ennemminkin saada mitattavalle parempi käsitys siitä, millaisia signaaleja keho tietyissä tilanteissa lähettää. Näin pysytään paremmin tunnistamaan esimerkiksi liikarasitus ja tasapainottamaan palautumista sen pohjalta”, Vuorista avaa.Firstbeat-mittaukseen kuuluu myös päiväkirjan täyttäminen, jolloin pystytään yhä paremmin ammattilaisen avustuksella tunnistamaan kehon reaktioita erilaisiin tilanteisiin ja ärsykkeisiin.
Mittauksista, oli kyseessä sitten älykello tai Firstbeat-mittaus, ei saisi kuitenkaan tulla itseisarvo. ”Välineistöä voi hyödyntää siinä, että opitaan itsestä tiettyjä asioita ja sen pohjalta pystytään säätelemään omaa arkea. Tavoitteena kuitenkin tulisi aina olla ennemmin terveenä pysyminen kuin esimerkiksi älykellojen asettamat aktiivisuustavoitteet”, toteaa Vuoristo. Usein myös perinteinen arkiliikunta riittää pitämään yllä hyvinvointia, ja tämän ovat huomanneet useat mittauksen toteuttaneet asiakkaat. ”Jos kuormitus on muutoinkin kovaa omassa arjessa, voi olla keholle parempi vaihtoehto, että joka päivä ei vedetä kovasykkeisiä treenejä”, neuvoo Vuoristo.
Mittaukseen tullut edistyksellisiä päivityksiä tammikuussa 2023
Firstbeat-mittaus uudistui tammikuussa 2023. Nykyään mittaus on entistäkin sujuvampi ja helpompi, sillä tulokset nähdään uuden applikaation kautta. Uusi Firstbeat Life -versio auttaa myös seurattavuuden parantamisessa. ”Aikaisemmin mittaukset tehtiin yksittäisinä kertoina, mutta uudistuksen myötä seurantamittauksien toteutus helpottuu. Näin asetettuja tavoitteita pystytään seuraamaan myös paremmin ja asiakas saa kokonaisuudesta vielä enemmän hyötyä”, Vuoristo iloitsee.
Meillä Härmämedillä tullaan tulevaisuudessa hyödyntämään Firstbeat-mittausta myös laajemmin työssäjaksamisen ja toimintakyvyn mittaamisessa.
Kiinnostaako Firstbeat-mittaus? Ota yhteyttä omaan työfysioterapeuttiisi, niin keskustellaan asiasta tarkemmin!