18 tammi Elämäntapamuutoksessa alkuun pienin askelin
Suunnitelmallisuus helpottaa muutosten tekemistä
Terveellisiin elämäntapoihin kannattaa satsata, sillä ne vaikuttavat positiivisesti omaan jaksamiseen ja vireystilaan niin töissä kuin vapaa-ajallakin. Elämäntapamuutos voi myös pienentää esimerkiksi diabeteksen ja sydän- ja verisuonisairauksien riskiä sekä vaikuttaa tiettyjen sairauksien hoitotasapainoon. Tärkeintä elämäntapojen muokkaamisessa on löytää ne muutokset, jotka tuntuvat omilta. Haldin muistuttaa, ettei ruokavalion tarvitse olla täydellinen ja alkuun pääsee jo ihan pienilläkin muutoksilla.
”Hyvä alku on vaikkapa yhden kasvis-, hedelmä- tai marja-annoksen lisääminen päivittäiseen ruokavalioon, mikäli ne ovat aiemmin ruokavaliosta puuttuneet. Usein on helpompi lisätä jotain terveellistä kuin luopua jostakin täysin”, vinkkaa Haldin.
Suunnitelmallisuus auttaa ruokavalion muokkaamisessa ja uusien tapojen opettelussa. Muutosten toteutumista on näin myös helpompi seurata.
”Jos halutaan lisätä esimerkiksi marjojen käyttöä, on hyvä heti myös miettiä, mille aterialle niitä aiotaan lisätä. Uudesta tavasta on näin helpompi pitää kiinni.”
Säännöllinen ateriarytmi kaiken perustana
Säännöllinen ateriarytmi välipaloineen on tärkeä osa terveellistä ruokavaliota. Säännöllisen ateriarytmin avulla annoskoot pysyvät kohtuullisena ja näin myös verensokeri pysyy tasaisena pitäen mielihalut ja makeannälän kurissa. Haldinin mukaan elämäntapamuutos kannattaa aloittaa pienin askelin ja yleensä muutokset liikunnassa ja ruokavaliossa tukevat toisiaan.
”Säännöllisestä ateriarytmistä ja välipaloista huolehtiminen voi antaa lisää virtaa, jolloin jaksaa paremmin lähteä illalla harrastamaan liikuntaa. Vastaavasti liikunnan lisääminen voi antaa hyvää mieltä loppuiltaan ja auttaa tekemään terveellisimpiä ruokailuvalintoja”, Haldin toteaa.
Verensokerin tasaisena pitämisessä auttaa myös kuidunsaanti. Kuitu toimii ikään kuin hiilihydraattien jarruttajana niiden kehoon imeytymistä hidastaen, ja näin verensokeri pysyy vakaampana aterioiden välissä.
Kohtuus mukana myös buffetissa
Uudesta ateriarytmistä ja ruokavaliosta on usein helpompi pitää kiinni kotioloissa kuin vaikkapa lounasravintolassa.
”Jos ravintoloissa käydään vain harvoin, kannattaa reilusti valita sellainen ruoka, mitä eniten tekee mieli”, Haldin kannustaa.
”Jos ravintoloissa käy useammin, voi siihenkin toki miettiä jonkinlaista toimintasuunnitelmaa terveellistä ruokavaliota ajatellen. Jos vaikkapa kotona ei tehdä kasvisruokaa, voisiko olla tavoitteena valita ravintoloissa aina kasvisvaihtoehto”, ehdottaa Haldin ja muistuttaa, että lounasravintoloita päivittäin hyödyntävien on hyvä harjoitella kehon kylläisyysviestin kuuntelu ja niiden totteleminen.
”Koko rahan edestä syöminen on varmasti tuttu mentaliteetti monelle, mutta jos asiaa pysähtyy ajattelemaan – onko se varsinaisesti säästämistä, jos päivittäin syö oman tarpeensa yli vain sen vuoksi, että käy buffet-lounaalla”, Haldin haastaa ja antaa vinkin myös kotikeittiön kokeille.
”Sydänmerkki.fi-sivuston reseptipankissa on hyviä ja terveellisiä ohjeita. Usein suomalaisilla on parantamisen varaa kasvisten käyttämisessä, joten niiden lisääminen ruokaan jo valmistusvaiheessa voisi olla kokeilemisen arvoinen juttu.”